Η περίπτωσή σας είναι μοναδική. Αυτή είναι η αρχή μας.

Είναι λογικό και απολύτως φυσιολογικό οτιδήποτε αφορά την υγεία, απλό ή πολύπλοκο, να προκαλεί πάντα άγχος για τους περισσότερους ασθενείς. Παρόλα αυτά το σημαντικότερο στοιχείο που πρέπει να θυμάται κανείς είναι ότι η ομάδα της Σπονδυλικής Στήλης χειρίζεται εξίσου πολύπλοκες περιπτώσεις, ίσως σαν και τη δική σας, πολύ συχνά. Ένα πρώτο βήμα για να μετριάσουμε την ανησυχία σας είναι να προσπαθήσουμε να εξοικειωθούμε περισσότερο με την δική σας περίπτωση καθώς και με τις επιλογές της θεραπείας σας. Η ομάδα μας πιστεύει στην πλήρη ενημέρωση των ασθενών σχετικά με την κατάστασή τους. Ο χειρουργός σπονδυλικής στήλης θα καθορίσει την καλύτερη θεραπεία για τη συγκεκριμένη πάθηση.

ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι μοιάζουν με ελαστικά μαξιλάρια μεταξύ των σπονδύλων που δρουν ως αμορτισέρ και εξασφαλίζουν την ομαλή κίνηση της σπονδυλικής στήλης. Η φυσιολογική θέση του κάθε δίσκου είναι σε άμεση γειτνίαση με τις νευρικές ρίζες που νευρώνουν τα άνω ή τα κάτω άκρα. Καθώς οι δίσκοι αλλοιώνονται με την ηλικία (εκφύλιση) ή καταστρέφονται από κάποιον τραυματισμό, γίνονται επιρρεπείς σε κήλες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν την μετακίνηση μέρους του δίσκου από τη θέση του και να πιέσουν το νεύρο που διέρχεται ή εξέρχεται από το ίδιο επίπεδο.

Αν και η κήλη μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε τμήμα της σπονδυλικής στήλης, οι κήλες της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και του αυχένα είναι οι πιο συχνές. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο χαμηλά στην μέση ή στον αυχένα μαζί με πόνο που αντανακλά στο πόδι (ισχιαλγία) ή στο χέρι, με ή χωρίς αδυναμία ή/και μούδιασμα.

 

Αυχενική ριζίτιδα είναι η επώδυνη εκείνη κατάσταση η οποία οφείλεται σε πίεση ή φλεγμονή της αυχενικής νευρικής ρίζας στο σημείο εξόδου της από τη σπονδυλική στήλη, σημείο που ονομάζεται μεσοσπονδύλιο τρήμα. Τα συμπτώματα της αυχενικής ριζίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία σε διαφορετικές περιοχές του ώμου, του βραχίονα ή του χεριού. Συχνές καταστάσεις που σχετίζονται με την αυχενική ριζίτιδα περιλαμβάνουν την αυχενική δισκοκήλη και την αυχενική σπονδυλοαρθροπάθεια.

Μη χειρουργική θεραπεία της αυχενικής ριζίτιδας

Η λογική της μη χειρουργικής θεραπείας ενισχύεται από τα αποτελέσματα διαφόρων επιστημονικών μελετών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυχενική ριζίτιδα συνήθως βελτιώνεται με το χρόνο χωρίς την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Ορισμένες μη χειρουργικές μορφές θεραπείας αναφέρονται παρακάτω.

Αυχενικό κολάρο και ξεκούραση

Κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης είναι σημαντικό οι ασθενείς να απέχουν από επαναλαμβανόμενες κινήσεις του αυχένα. Ένα μαλακό αυχενικό κολάρο μπορεί συνήθως να περιορίσει την κίνηση του αυχένα παρέχοντας μια σχετική ακινητοποίηση σε θέση ανάπαυσης.

Φαρμακευτική Αγωγή

Όποτε είναι δυνατόν, ο χειρουργός της σπονδυλικής στήλης μπορεί να συνταγογραφήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ιδιαίτερα στην αρχή του προβλήματος. Αν και μερικές ριζίτιδες μπορούν να ανταποκριθούν σε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, συνιστάται επίσης μια σύντομη από του στόματος φαρμακευτική αγωγή με κορτιζόνη.

Φυσικοθεραπεία

Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να εφαρμόσει έλξη δια του αυχένα για την ανακούφιση του πόνου. Εάν η έλξη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, ο ασθενής μπορεί να προμηθευτεί μια συσκευή έλξης και να τη χρησιμοποιήσει από μόνος του στο σπίτι σε τακτική βάση. Όταν ο πόνος μειωθεί, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να βοηθήσουν στη σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας των μυών του αυχένα και του ώμου που έχουν αποδυναμωθεί από την ακινησία και τον πόνο.

Επισκληρίδια έγχυση κορτικοστεροειδών

Σε πολλές περιπτώσεις, οι αρχικές θεραπείες για την αυχενική ριζίτιδα είναι αναποτελεσματικές. Η επισκληρίδιος έγχυση κορτικοστεροειδούς μπορεί να ωφελήσει τους ασθενείς οι οποίοι αντιμετωπίζουν επίμονο πόνο. Η θεραπεία αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό τοπική αναισθησία με ακτινοσκοπική καθοδήγηση.

Η μεμβράνη που καλύπτει την σπονδυλική στήλη και τις νευρικές ρίζες ονομάζεται σκληρά μήνιγγα του νωτιαίου μυελού. Ο χώρος που περιβάλλει τη σκληρά μήνιγγα είναι ο επισκληρίδιος χώρος. Κατά την επισκληρίδιο έγχυση χορηγείται τοπικά στον επισκληρίδιο χώρο αντιφλεγμονώδης ουσία (κορτικοστεροειδές) για να μειώσει τη φλεγμονή των νευρικών ριζών και κατ’ επέκταση τον πόνο. Η επισκληρίδιος έγχυση μπορεί να προσφέρει μόνιμη ανακούφιση από τον πόνο ή ανακούφιση για αρκετούς μήνες.

Η βελτίωση μπορεί να εμφανιστεί άμεσα ή σταδιακά εντός δύο εβδομάδων. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να ανταποκριθούν σε μία έγχυση, ενώ μερικοί άλλοι μπορεί να χρειαστούν έως και τρείς, που θα εφαρμοστούν σε μεσοδιαστήματα ενός έως τριών μηνών. Οι περισσότεροι ασθενείς θα ωφεληθούν από ταυτόχρονη φυσικοθεραπεία που θα πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη ενός έμπειρου φυσικοθεραπευτή.

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Οσφυϊκή Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης

Μικροδισκεκτομή / Διαδερμική Αφαίρεση Δίσκου

Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου μπορεί να πιέσει τους νευρικούς σχηματισμούς και να προκαλέσει σοβαρό, οξύ πόνο, μούδιασμα ή/και αδυναμία στα κάτω άκρα. Με τη μικροδισκεκτομή αφαιρείται το τμήμα του δίσκου το οποίο πιέζει τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης μέσω μιας μικρής τομής στο δέρμα μήκους μόλις 2 εκατοστών και πάντα με τη βοήθεια του χειρουργικού μικροσκοπίου. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση χρησιμοποιεί μια πολύ μικρότερη τομή από τις παραδοσιακές ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης και δεν προκαλεί βλάβη στους ραχιαίους μύες. Πρόκειται για αναίμακτη μέθοδο θεραπείας. Από την άλλη μεριά, η χρήση του μικροσκοπίου εξαλείφει την πιθανότητα υποτροπής η οποία αποτελεί συχνή επιπλοκή της Laser δισκεκτομής και της δισκοπλαστικής.

Αυχενική Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης

Πρόσθια Αυχενική Δισκεκτομή και Σπονδυλοδεσία

Η Πρόσθια Αυχενική Δισκεκτομή και Σπονδυλοδεσία είναι η επέμβαση κατά την οποία ένα τμήμα του εκφυλισμένου αυχενικού δίσκου αφαιρείται με σκοπό την άρση της πίεσης στις αυχενικές νευρικές ρίζες από τις κήλες των αυχενικών μεσοσπονδύλιων δίσκων. Ένα ειδικό πλαίσιο στήριξης (κλωβός) και οστικό μόσχευμα εισάγονται στη θέση του αφαιρεθέντος αυχενικού δίσκου ώστε να διατηρηθεί το μεσοσπονδύλιο ύψος και να ευοδωθεί η σπονδυλοδεσία των παρακείμενων αυχενικών σπονδύλων.