Η περίπτωσή σας είναι μοναδική. Αυτή είναι η αρχή μας.

Είναι λογικό και απολύτως φυσιολογικό οτιδήποτε αφορά την υγεία, απλό ή πολύπλοκο, να προκαλεί πάντα άγχος για τους περισσότερους ασθενείς. Παρόλα αυτά το σημαντικότερο στοιχείο που πρέπει να θυμάται κανείς είναι ότι η ομάδα της Σπονδυλικής Στήλης χειρίζεται εξίσου πολύπλοκες περιπτώσεις, ίσως σαν και τη δική σας, πολύ συχνά. Ένα πρώτο βήμα για να μετριάσουμε την ανησυχία σας είναι να προσπαθήσουμε να εξοικειωθούμε περισσότερο με την δική σας περίπτωση καθώς και με τις επιλογές της θεραπείας σας. Η ομάδα μας πιστεύει στην πλήρη ενημέρωση των ασθενών σχετικά με την κατάστασή τους. Ο χειρουργός σπονδυλικής στήλης θα καθορίσει την καλύτερη θεραπεία για τη συγκεκριμένη πάθηση.

Η ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

Η εκφυλιστική νόσος των μεσοσπονδύλιων δίσκων είναι η προοδευτική αλλοίωση των δίσκων και των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης που οφείλεται στη φθορά λόγω γήρατος. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να οδηγήσει σε στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, με αποτέλεσμα τη σπονδυλική στένωση, προκαλώντας πόνο, μούδιασμα ή/και αδυναμία στα πόδια λόγω της πίεσης των νευρικών στοιχείων.

Καθώς μεγαλώνουμε, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι μπορεί να εξασθενίσουν ή να εκφυλιστούν, με αποτέλεσμα την πιθανή εκδήλωση της εκφυλιστικής νόσου των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Οι αλλαγές που συνδέονται με την ηλικία περιλαμβάνουν:

  • Την απώλεια υγρών από τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Αυτό μειώνει την ικανότητα των δίσκων να ενεργούν ως αμορτισέρ και τους καθιστά λιγότερο ευέλικτους. Η απώλεια υγρών κάνει επίσης λεπτότερο το δίσκο και στενεύει την απόσταση μεταξύ των γειτονικών σπονδύλων.
  • Τις μικροσκοπικές σχισμές ή ρωγμές στο εξωτερικό στρώμα (ινώδη δακτύλιο) του δίσκου. Το ζελατινώδες υλικό που υπάρχει στο εσωτερικό του δίσκου (πυρήνας) μπορεί να βγει μέσα από τις ρωγμές ή τις σχισμές στο εξωτερικό στρώμα και να προκαλέσει διόγκωση, ρήξη ή απόσπαση τμήματος του δίσκου.

Αυτές οι αλλαγές είναι περισσότερο πιθανό να συμβούν σε άτομα που καπνίζουν και σε όσους κάνουν βαριά εργασία, όπως είναι η επαναλαμβανόμενη ανύψωση βαρέων αντικειμένων. Οι παχύσαρκοι ασθενείς είναι επίσης πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν τα συμπτώματα της εκφυλιστικής νόσου των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Μια ξαφνική (οξεία) βλάβη του μεσοσπονδυλίου δίσκου (όπως μια πτώση) μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εκφύλιση.

Καθώς ο χώρος μεταξύ των σπονδύλων μικραίνει, υπάρχει λιγότερο συμπαγές στρώμα μεταξύ τους με αποτέλεσμα η σπονδυλική στήλη να γίνεται λιγότερο σταθερή. Το σώμα αντιδρά με την δημιουργία οστικών σχηματισμών που ονομάζονται οστεόφυτα. Τα οστεόφυτα μπορούν να ασκήσουν πίεση στις ρίζες των νωτιαίων νεύρων ή τον νωτιαίο μυελό προκαλώντας πόνο και επηρεάζοντας τη λειτουργία των νεύρων.

Η εκφυλιστική νόσος των μεσοσπονδύλιων δίσκων μπορεί να προκαλέσει πόνο χαμηλά στην μέση ή στον αυχένα, αλλά αυτό ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Πολλοί ασθενείς με εκφυλιστική νόσο δεν παραπονούνται για πόνο, ενώ άλλοι με την ίδια βλάβη στο δίσκο εμφανίζουν έντονο πόνο που περιορίζει σημαντικά τις δραστηριότητές τους. Τα χαρακτηριστικά του πόνου εξαρτώνται από τη θέση του προσβεβλημένου δίσκου. Ένας προσβεβλημένος δίσκος στην περιοχή του αυχένα μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα ή στο χέρι, ενώ ένας προσβεβλημένος δίσκος στο κατώτερο τμήμα της μέσης μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην μέση, στους γλουτούς ή στο πόδι. Ο πόνος συχνά χειροτερεύει με τις κινήσεις, όπως το σκύψιμο, την ανύψωση αντικειμένων ή το βήχα.